Vis meny

Å forstå historie

Facebook Twitter

349,00 kr


Redaktør/forfatter: Paul Knutsen

ISBN: 9788283140828

Utgivelsesår: 2016

Målform/språk: Bokmål

Innbinding: Heftet

Antall sider: 233


Legg til i handlekurv


I denne boka diskuterer forfatteren forutsetningene for å forstå historie. Sentrale inspirasjonskilder er Francis Bacon (forfatter av den induktive metodens klassiske skrift), Emilio Betti (som argumenterte for den metodologiske hermeneutikken), Paul Ricoeur (historiefilosof, hermeneutiker og narrativist), Jens Arup Seip og Karl Marx.

I første del posisjonerer forfatteren seg gjennom omtale av fire bøker som på ulike måter fremmer bestemte syn på historiefagets rolle og betydning. I andre del diskuterer han historiefagets egenart og går mer i dybden på områdene hermeneutikk, induksjon og narrasjon. Her blir analytisk narrasjon satt opp mot modelltvangen i statsvitenskapen, og boka avrundes med en sammenfatning av forfatterens kritiske syn på postmodernismen.

«En fremragende bog. Det er sjældent at en historiker er videnskabsteoretisk præcis.»
Uffe Østergaard

«En insiktsfull och lãttlãst bok som borde vara kurslitteratur för blivande historiker.»
Bo Stråth

«Din bok är mycket välkommen, och klargör och problematiserar på ett mycket tydligt sätt. Viktig bok.»
Susanna Fellman

«For undertegnede, som er samfunnsviter og som forsker på EU, er kapitlet om europeisk integrasjon tankevekkende og inspirerende. (…) Forskeren bør ta i bruk analytisk narrasjon, og det er det godt argumentert for i Knutsens refleksjoner.»
Øyvind Svendsen